петък, 27 януари 2017 г.

"Приключенията на Калуди в огледалния свят" #3

Резултат с изображение за polo sport



    Генерал Тошево, Януари 2017. Калуди и Страшимирка гостуват на дъщеря си Матрица, която е втора година студент по медицина в местния университет. Перлата в короната на Българската бръшлянова лига – „Генерал Тошевски университет за хуманитарни и социални науки“ привлича ежегодно платежоспособни студенти от цял свят. Поради високата семестриална такса Карабахнаджиеви дълго бяха умували дали дъщеря им да прекрачи прага на този храм на науката, но впоследствие „Градски транспорт“ отпусна стипендия на Матрица и всичко се подреди. Това беше своеобразен жест на благодарност към техния служител, който вече четвърт век неуморно върти тежкия волан на „Икарус“-а. Кръстена на родителите на Страшимирка – Мария и Трифон (с кратка добавка, за да се почете любимата Сръбска певица на Калуди), Тричка, както галено и викаха у дома, беше наследила стремежа към интелектуално самоусъвършенстване на баба си и сръчността в касаплъка на дядо си.
Семейството обядваше в изисканата обстановка на ресторант „Евросубсидия“, заедно със състудентка на Тричка от Германия - Гертруда и нейните родители. Разговора се водеше на Немски, понеже гостите от скоро учеха Български и се затрудняваха от сложния изказ на домакините. От френските прозорци се откриваше гледка, към игрището за Поло и Калуди красноречиво разказваше на стеснителните гости от бедна Бавария, как лети на гърба на любимия си кон, стиснал здраво стика, окрилен от френетичните крясъци на Страшимирка.
Дамите бяха приключили с десерта и обсъждаха модни тенденции. Тричка беше гледала във вечерните новини изява на Теменужка – модна икона с милиони фенове в Инстаграм. Стилния наниз от перли, който Министър Нуша не сваляше дори поливайки цветята, облечена в любимия си пеньоар, щеше да се скъса по време на брифинг в Парламента!
- Маман, възмутена съм! Да беше видяла Нуши, как като една Амазонка, едновременно с финес и сила, се опита да отнеме микрофона от тези нахални типове. Но те имаха числено превъзходство и я пребориха. И да знаеш, че този твой любимец Жельо не е никакъв джентълмен!!!
Гертруда се вайкаше, гледайки снимките в нет-а:
- Каква стилна прическа! Няма ли кой да каже на нашата Меркел, да не си сресва косата след като стане от леглото! И в краен случай може, преди да излезе пред камерите, да се сбори с прес-секретаря. Една кратка схватка по сумо ще я приведе в прекрасен вид.
В това време Калуди успокояваше бащата Зигфрид. Беше излязла класация за корупцията в Европейския съюз, където естествено Германия твърдо заемаше първото място.
- Голям срам Хер Калуди! У вас повечето интервюирани дори не могат да осмислят значението на думата "Корупция". Как постигнахте това? Как да цивилизоваме тази хитра и крадлива немска порода ?!
Калуди се взираше дълбокомислено във вилицата си. Как да обясни на тези туземци, че пословичното трудолюбие и дисциплина на Българина не се приучава за 1-2 поколения. Потупа бащински Зигфрид по рамото, отпи от чашата с десертно вино и даде знак на оркестъра да засвири „Танхойзер“ в чест на гостите. Винаги се разчувстваше на тази музика, защото му напомняше младите години и мразовитите утрини, когато Страшимирка буташе семейния „Вартбург“ за да запали.
- Ех Зигфрид, Зигфрид, насреща ни да бягате, пак не ще ни догоните.
- Прав сте Хер Калуди, прав сте … Което си е вярно – вярно е!

Няма коментари:

Публикуване на коментар